Izrael engedélyezi a melegeknek a véradást

0
182

Izrael lépéseket tesz annak érdekében, hogy lehetővé tegye a biszexuális és meleg férfiak számára, hogy vért adjanak – függetlenül attól, hogy mikor volt utoljára szexuális kapcsolata a véradónak.

A kezdeményezést – amelyet az LMBT aktivisták az országban “fontos előrelépésnek” tekintenek – áprilisban kísérleti programként indul. Az Egészségügyi Minisztérium most jóváhagyott rendszerében a Magen David Adom (MDA – az izraeli Vöröskereszttel egyenértékű szervezet) indította el.

Amikor a biszexuális vagy meleg férfiak vért adományoznak, akkor az MDA elválasztja a plazmát, lefagyasztja és négy hónapig karanténban tartja. Az adományozónak négy hónappal később újra vért kell adnia. Amint mind a két adományozott vérről a szűrések alkalmával kiderül, hogy negatív tesztet produkál, úgy a vér általános felhasználásra kerül.

Ezzel a lépéssel Izrael megelőzi az Egyesült Államokat, ahol a két véradás között 12 hónapnak kell eltelnie. Angliában 2017-ben változtattak a szabályokon, ott a korábbi 12 hónap várakozási időt 12 hétre csökkentették.

Magyarországon nem zárnak ki senkit a véradásból, de azért a melegeket megpróbálják kiszűrni.