Szombat esti lázban

Tony Manero a helyi diszkó táncos sztárja. Mindenki rajong a tizenkilenc éves srácért, aki utánozhatatlan csípőmozgásával bűvöli a lányokat. Hét közben az egyik festékboltban dolgozik, de szombat este leveti a munkaruhát, magára önti kedvenc parfümjét, csőnadrágot húz, és tánccipőjében a diszkó parkettjára lép. Ezzel kezdetét veszi a szombat esti láz. Az 1977-es kultuszfilm, eredeti címén Saturday Night Fever rövid sztorija ez, ami John Travolta főszereplésével készült el, s ami a színészt világhírűvé tette. A 70-es évek végén ő volt az első számú férfi ideáll, de hullócsillagnak bizonyult. Sokan ezt a diszkó-műfaj leáldozásával magyarázták, nem tudni, hogy mennyire járultak hozzá ehhez a pletykák, miszerint a sztár a saját neméhez vonzódik. Bár John Travolta azóta is váltig tagad, megnősült és gyermekei is születtek, a pletykák nem múlnak.

John Travolta és felesége, Kelly Preston 1991. óta házasok, de Hollywoodban azt suttogják, hogy ez csak látszat, mivel a színész valójában a férfiakhoz vonzódik. Sokak szerint pedig csak azért nem vállalja fel ezt nyilvánosan, mert a szcientológia egyház tagja (akárcsak Tom Cruise, akiről ugyancsak voltak ilyen pletykák), akik elítélik a homoszexualitást. De John valószínűleg már nem sokáig tudja titokban tartani a dolgot, ugyanis egyre több volt szeretője bukkan fel – írta a Cosmopolitan még 2015-ben.

Búcsúcsók pilóta szeretőjének

Az ex-pilótája, Doug Gotter, akivel állítólag 6 évig volt viszonya, már korábban nyilatkozott a National Enquirer magazinnak. Később pedig újabb 6 férfi került elő John múltjából, akik nyíltan vállalják, hogy lefeküdtek a színésszel: köztük két masszőr, egy filmes dublőre és a volt gyerekfelügyelőjük, Jeff Kathrein is. Van, akivel csak egyéjszakás kalandja volt Johnnak, de Jeffel például hónapokig randizgattak.

A legmegdöbbentőbb pedig, hogy minderről végig tudott Kelly is, aki a szcientológia miatt titoktartást fogadott. Sőt, a National Enquirer azt is kiderítette, hogy az évek alatt összesen 240 millió dollárt költött a sztárpár arra, hogy John szeretői csendben maradjanak, akiknek úgy látszik, később elegük lett a hallgatásból vagy elfogyott a pénzük!

John Travolta és a masszőre viszonyát részleteiben is taglalta a sajtó. A Page Six oldal írta meg, hogy a színész például elküldte egy hotelnek, milyen kérései vannak, amíg náluk száll majd meg. Ezek között van, hogy masszőrt szeretne, de csakis férfi érhet a testéhez. Ráadásul, külön kérés, hogy a masszőr mindig a szobájába menjen majd, a nap 24 órájában álljon rendelkezésre valaki, a szoba ablakait pedig még Travolta érkezése előtt le kell fóliázni és olyan sötétítő függönyt kell feltenni, ami minden fényt kiszűr, nehogy valaki az ablakon keresztül meglesse a sztárt.

A National Enquirer-ben a masszázsterapeuta Edward és a sztár kapcsolatáról jelentek meg részletek, és a férfi saját bevallása szerint rendszeresen “kényezteti” Travoltát, ahogyan más ismert férfiakat is. A romantikus viszonyt a Grease-sztár és a másik színész szóvivője is tagadta.

John Travolta 2012 óta többször került kínos helyzetbe, amikor három különböző férfi masszőr is feljelentette őt szexuális zaklatásért. Ketten a nevük elhallgatását kérték a bíróságtól, egyikük 2 milliós fájdalomdíjat követelt a sztártól. A harmadik, Fabian Zanzi később perelte be a színészt, de mindannyijuk ügyét ejtette a bíróság. Állítólag ekkor is sokba került a színésznek, hogy megállapodjon a masszőrökkel.

A National Enquirer 2010 körül készített interjút Travolta meleg szeretőjével, aki arról számolt be, hogy a színész szexuális étvágya kielégíthetetlen, ebből adódik a legtöbb problémája. Azt mondta, Kelly Preston csak álcának kellett, mert nem tenne jót a színész hírnevének, ha kiderülne, hogy meleg. Pedig készült már róla kompromittáló fotó is. Kelly Preston viszont kitart a férje mellett, és nem hajlandó semmilyen nyilatkozatot tenni ebben az ügyben.

A hivatalos életrajzból

John Joseph Travolta 1954. február 18-án született Englewood-ban, New Jersey államban. Kelly Preston házastársa 1991 óta. Testvérei, Joey, Ellen, Ann és Sam szintén a show-bizniszben dolgoznak. Feleségétől, Kelly Preston színésznőtől 1992-ben született első gyermeke, Jett, 2000-ben pedig Ella Bleu. 16 évesen gyermekük, Jett 2009. január 2-án egy bahamai üdülésen halt meg. Hiányának betöltése miatt ismét gyermeket vállaltak, 2010-ben született meg Benjamin. Szenvedélyes pilóta, saját gépei vannak, szeretne a kozmoszba is repülni. A Szcientológia Egyház tagja.

Travolta hatéves korától már táncórákat vett Gene Kelly testvérétől, Fred Kellytől, tizenhat évesen otthagyta az iskolát, hogy ideje nagy részét a színészetre fordítsa – írja a Wikipedia. Filmszínészi karrierje egy véletlennek köszönhetően indult be. Allan Carr producer már régebb óta sikertelenül kereste a tökéletes férfi főszereplőt tervezett Grease filmje számára, míg egy napon szállodai szobájának a tévéjében meg nem látta az akkor még szinte ismeretlen John Travoltát egy tévésorozatban (Welcome Back, Kotter).

Azonnal felhívta a szobából a film másik producerét, Robert Stigwoodot, hogy kapcsoljon az adott csatornára.  A személyes találkozó során Travolta olyan mély benyomást gyakorolt rájuk, hogy három filmre szóló szerződést kötöttek vele, melynek első darabja az 1977-es Szombat esti láz volt. Az egy egész generáció életérzését megragadó film hisztérikus sikert aratott, John Travolta egyik napról a másikra az ismeretlenségből Oscar-díj jelölt szupersztárrá vált.

Második filmje, a Grease 1978 nyarán került bemutatásra. A rock and roll korszak húsz évvel korábbi aranykorának tisztelgő film minden idők legsikeresebb filmmusicalje lett. Noha a diszkó-korszak 1980 utáni hanyatlásával a Szombat esti láz életérzése gyorsan divatjamúlttá vált, a Grease népszerűsége évtizedek alatt sem csökkent.

John Travolta 1981-ben még feltűnt a Halál a hídon című krimiben, utána következett Sylvester Stallone táncfilmje, a Szombat esti láz folytatása, az Életben maradni, amely azonban csak papírízű ismétlése a „táncolj a sikerért” formulájának. A film hatalmasat bukott, akárcsak az 1983-ban készült Két fél egy egész, melyben a Grease után másodszor játszott Olivia Newton-John partnereként. A két film bukását karrierje is súlyosan megsínylette, a nyolcvanas években csak tévéfilmekben és mindössze három mozifilmben szerepelt.

A részleges visszatérést a Ni csak, ki beszél! sorozata jelentette, de ez még mindig csak Travolta képességeinek töredékét hasznosítja. Sztársága a Ponyvaregény 1994-es cannes-i sikerével alapozódott meg újra, amikor végre ismét egy kultfilmben tündökölhetett. A rendező régi Travolta-rajongó volt, s Vincent Vega szerepét egyenesen kedvenc színészének írta, aki ezért egy újabb Oscar-jelölést érdemelt. Plusz ráadás volt számára, hogy a rákövetkező évben nemcsak jelölték, a Golden Globe-on hanem meg is kapta méghozzá a Szóljatok a köpcösnek! című vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb műfajokban.

Felesége Kelly Preston

Ma a legjobban kereső filmsztárok egyike, úgy húszmillió dollár körül kap filmenként. 1997-ben az angol Empire magazin minden idők 100 legnagyobb sztárja közé választotta. 2008-ban ismét jelölték Golden Globe-ra, mint a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában a Hajlakk című filmben.

2012-ben pályája során először karácsonyi albumot ad ki régi barátja és művészeti kollégája, Olivia Newton-John társaságában. A This Christmas album november közepén jelent meg. Kettejük közreműködésével az album I Think You Might Like It című John Farrar dalából videoklip is készült.

Olivia Newton-John és John Travolta a Grease-ben

A sorozat korábbi cikkei:

Montgomery Clift James Dean Marlon Brando Rock Hudson

Paul Newman Cary Grant Errol és Sean Flynn Tyrone Power Jr.

Richard Chamberlain Alain Delon Rupert Everett